Wykaż.
Zdzisław: Witam! Mam do policzenia takie oto zadanko:
Wykaż że liczba 2222
5555+5555
2222 dzieli się przez 7.
No to po kolei, muszę wykazać, że:
2222
5555+5555
2222≡0(mod 7)
2222
5555≡x(mod 7)
Aby skorzystać z funkcji Eulera/Małego Tw. Fermata sprawdzam:
NWD(2222,7)=1
Zgadza się.
2222
6≡1(mod 7)
5555=6*925+5
(2222
6)
925=2222
5550≡1(mod 7)
Stanąłem na:
2222
5≡x(mod 7)
Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł na to zadanie? Pozdrawiam
Mila:
1)
2222(5550)=1(mod7)
2222=7*317+3
2222=3(mod7)
(7*317+3)
5 po rozwinięciu otrzymasz sumę w której ,wszystkie składniki sumy, oprócz
ostatniego
sa podzielne przez 7,
ostatni składnik to: 3
5
3
5=243=7*34+5
22225=5(mod7)
2222
5555=5( mod7)⇔2222
5555=
7*p+5
2)
5555=7*793+4
5555
3=7*m+4
3=7m+64=7m+7*9+1=7*(m+9)+1
55553=1(mod7)
2222=3*740+2
5555
2222=5555
2220*5555
2=
55552220=1(mod7)
5555
2=(7*793+4)
2=7k+16=7k+7*2+2=7*(k+2)+2⇔
55552=2(mod7)
5555
2222=2(mod7)=
7*q+2
3)
2222
5555+5555
2222=7p+5+7q+2=7(p+q)+7, p,q∊N
Nie wiem, czy nie pomyliłam czegoś, bo mi już migają przed oczami te 2 i 5