Oblicz wartość parametru m aby funkcja była ciągła
Johhny: Oblicz wartość parametru m, aby funkcja f określona wzorem f(x) była ciągła w punkcie x
0 = 1
f(x)=
m; gdy x=1
Prosiłbym o rozwiązanie, nie tylko odpowiedź
13 lis 19:56
Kamil: | | x2−1 | |
oblicz granicę prawostronną i lewostronnę |
| |
| | 1−x | |
aby funkcja była ciągła musi przyjmować wartość w x=1 równą tej granivcy
13 lis 20:05
Kamil: x→1− oraz x→1+
13 lis 20:06
Johhny: Coś mi nie wychodzą obliczenia, mógłbym poprosić o całe rozwiązanie z odpowiedzią?
13 lis 20:12
Kamil: lim x→1+ (x2−1) /(1−x)= −2
lim x→1− (x2−1) /(1−x)= −2
więc funkcja ma granicę w x0 równą −2
więc m =−2 aby funkcja była ciągła
13 lis 20:23