Napisz równanie okręgu o promieniu przechodzącego przez punkt
Dan: Napisz równanie okręgu o promieniu
√2 przechodzącego przez punkt A=(0,3) i stycznego do
prostej o równaniu x−y+1=0
Prosiłbym wraz z rozwiązaniem, z góry dzięki!
irena:
S=(a, b)
r=
√2
A=(0; 3)
(0−a)
2+(3−b)
2=(
√2)
2
a
2+(3−b)
2=2
Odległość punktu S od danej prostej jest równa promieniowi
|a−b+1|=2
a−b+1=2 lub a−b+1=−2
b=a−1 lub b=a+3
a
2+(4−a)
2=2 lub a
2+(−a)
2=2
a
2+16−8a+a
2=2 lub 2a
2=2
2a
2−8a+14=0 lub a
2=1
Δ=64−112<0 lub a=1 lub a=−1
a=1 i b=4 lub a=−1 i b=2
Są dwa takie okręgi:
(x−1)
2+(y−4)
2=2 (x+1)
2+(y−2)
2=2