całka
lalala: | | 1 | |
mam takie pytanie czy całka |
| = ln|x2+4| ? |
| | x2+4 | |
13 lis 19:44
kochanus_niepospolitus:
moduł zbyteczny −−− x2+4 > 0 dla dowolnego x∊Df
13 lis 19:46
lalala: | | 1 | |
pytam poniewaz chce zrozumiec wzor ze całka |
| to jest ln|x| i nie wiem czy zawsze jest |
| | x | |
tak ze jak jest 1 przez cos to czy zawsze bedzie o logarytm z mianownika
13 lis 19:50
Mariusz:
W liczniku brakuje pochodnej mianownika
W tej całce raczej trzeba dążyć do arctan
| | 1 | |
Tutaj też w liczniku powinieneś mieć pochodną wnętrza funkcji |
| |
| | 1+x2 | |
Aby mieć logarytm to w liczniku musi być pochodna tego co w mianowmiku
16 lis 05:04
jc:
| | f ' (x) | |
∫ |
| dx = ln | f(x) | |
| | f(x) | |
W przykładzie nie ma w liczniku pochodnej mianownika.
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| arctg |
| |
| | x2+4 | | 2 | | 2 | |
16 lis 08:04
jc: Mariusz, nie doczytałem Twojego wpisu.
Teraz w szkole (wyższej) nie liczy się już trudnych całek. Warto jednak zapamiętać
całkę z 1/(x2+a2) i nie powtarzać za każdym razem tych samych przekształceń.
16 lis 08:42
Mariusz:
Tak można zapamiętać najlepiej razem ze wzorem redukcyjnym na całkę z
1/(x2+a2)n gdyż może być przydatny przy całkowaniu funkcji wymiernych gdy
przy wielokrotnych pierwiastkach mianownika zdecydujemy się na rozkład funkcji wymiernej
na sumę ułamków prostych zamiast np wydzielenia części wymiernej
Uwaga o logarytmie też się przyda przy całkowaniu funkcji wymiernych
16 lis 08:59