zad
Sophie: file

//C

Users/hp/Downloads/Matematyka%20−%20Arkusz%20(1).pdf
Ma ktoś pomysł na zad 11?
13 lis 19:42
Sophie: file: ///C: /Users/hp/Downloads/Matematyka%20−%20Arkusz%20(1).pdf
13 lis 19:43
Kamil: haha daj link a nie ścieżkę do dysku
13 lis 19:44
Sophie: file

//C

Users/hp/Downloads/Matematyka%20−%20Arkusz%20(1).pdf
13 lis 19:46
Sophie: co zrobic zeby było bez usmiechów ?
13 lis 19:47
Sophie: Users/hp/Downloads/Matematyka%20−%20Arkusz%20(1).pdf
13 lis 19:47
Sophie: file

//C

Users/hp/Downloads/Matematyka%20−%20Arkusz%20(1).pdf
13 lis 19:48
Kamila: skopiować ten plik na jakiś dropbox.. podajesz ścieżkę do dysku. Nikt takiego pliku nie odczyta
z twojego dysku
13 lis 19:48
Sophie: file

//C

Users/hp/Downloads/Matematyka%20−%20Arkusz%20(1).pdf
13 lis 19:54
Sophie: dobra to inne
13 lis 19:56
Sophie: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny. Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa
40, a suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 32. Oblicz iloraz i pierwszy
wyraz tego ciągu.
13 lis 19:56
Sophie: nie mam pojecia jak sie zabrac ,znam wzory
13 lis 19:56
Sophie: proszę o pomoc
13 lis 20:00
Sophie:
13 lis 20:23
Pytający:
a
n=a
1*q
n−1
a
1+a
2+a
3+...=a
1q
0+a
1q
1+a
1q
2+...=40 ⇒ a
1≠0, q≠0, |q|<1
| | 1 | |
a1* |
| =40 ⇒ a1=40(1−q) |
| | 1−q | |
a
1+a
3+a
5+...=a
1q
0+a
1q
2+a
1q
4+...=32
| | 1 | |
a1* |
| =32 ⇒ a1=32(1−q2) |
| | 1−q2 | |
40(1−q)=32(1−q
2)
32q
2−40q+8=0
4q
2−5q+1=0
Δ=9
| | 5+3 | |
q= |
| =1 // nie spełnia |q|<1 |
| | 8 | |
∨
| | 5−3 | | 1 | |
q= |
| = |
| ∧ a1=40(1−q)=30 |
| | 8 | | 4 | |
13 lis 20:28