pole rownolegloboku
piotrikopi: Przekąne równoległboku ABCD tworza punkt przeciecia w S. Oblicz pole równoległoboku.
Mamy dane:
A(3,5)
B(0,−1)
S(1,3)
Wynik niby ma wyjść 12, w szkole robiliśmy to na wektorach, niestety nie potrafie teraz teog
rozwiązać, ktoś może pomóc?
13 lis 19:11
Eta:
| | 1 | | 1 | |
P = 4*8 − |
| (1*2+3*6+1*2+3*6)= 32− |
| *40= 12 |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 19:21
Eta:
2 sposób wektorami
→
AB=[−3,−6]
C(2xS−xA, 2yS−yA)= .......... C (−1,1)
→
AC=[−4,−4]
P= |−3*(−4)−(−6)*(−4)|= |12−24|= 12
13 lis 19:29
piotrikopi: Dzieki wielkie, Eta!
13 lis 19:38
piotrikopi: Jednak nie rozumiem jak znalazłeś/as punkt C. Skad to wzielas
13 lis 19:43
Eta:
S jest środkiem odcinka AC
| | xC+xA | |
to xS= |
| ⇒ 2xS=xC+xA ⇒ xC= 2xS−xA |
| | 2 | |
i y
S −−−−− podobnie ................................. y
C=2y
S−y
A
13 lis 19:51
piotrikopi: W jaki sposob mozemy wyliczyc srodek odcinka z wierzcholkow ktore nie sa naprzeciwko...
Wiadomo, wzor juz jest podany ale nie rozumiem tego. Ggdybysmy przykladowo wzieli wierzcholki
CB, to wiadomo ze polowa to bedzie srodek, a tak to...
13 lis 20:07
piotrikopi: Eta, jak to sie robi
13 lis 20:46
Eta:
Ojjjj ... sorry
zamiast xA i yA ma być xB i yB
C( 2xS−xB, 2yS−yb) ..... C( 2,7)
popraw ..........
13 lis 20:52
Eta:
W zadaniu u mnie ma być D(−1,1)
13 lis 20:53