pochodna
gekon: pochodna funkcji:
sin2(2x−3)`
13 lis 19:03
Eta:
f(x)=sin2(2x−3)
f'(x)= 2sin(2x−3)*[sin(2x−3)]'*(2x−3)'=2sin(2x−3)*cos(2x−3)*2 = 2sin2(2x−3)
13 lis 19:34
gekon: Niezbyt rozumiem, które wzory zostały tutaj użyte?
13 lis 19:40
gekon: skąd się wziął ten pierwszy składnik 2sin(2x−3)? bo rozumiem że ten dwa kolejne
[sin(2x−3)]'*(2x−3)' to ze wzoru na złożenie funkcji.
13 lis 19:51
gekon: nikt nic?
13 lis 20:11
azeta: 2sin(2x−3) to pochodna funkcji zewnętrznej
to tak jakby wziąć dowolną funkcję (f(x))2 to jej pochodna będzie równa 2f(x)*f'(x)
13 lis 20:13
gekon: Ahhha, czyli to wynika po prostu ze wzoru na iloczyn pochodnych (f(x))
2 = f(x)*f(x) ?
13 lis 20:21
Eta:
13 lis 20:24
13 lis 20:27