matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Jacob:
Oblicz granice limn→
∞
(
n+4
n+3
)
−2n
13 lis 18:31
Kamil:
n+3+1
1
1
lim=(
)
−
2
n
=(1+
)
−
2
n
=[(1+
)
n
+
3
] i wszystko do potęgi
n+3
n+3
n+3
−2n
n+3
−2n
liczymy lim n→
∞
(
)=−2
n+3
n+4
lim=(
)
−
2
n
=e
−
2
n+3
13 lis 19:20