Asymptoty ukośne funkcji
Zdolna: Bardzo proszę o pomoc.
Wykaż, że prosta k jest asymptotą ukośną wykresu funkcji f, jeśli:
f(x)=√x2+3x
K: 2x+2y+3=0 − asymptota ukośna lewostronna
Nie za bardzo rozumiem również, jak zabrać się osobno za asymptoty ukośne prawo− i lewostronne.
13 lis 18:21
Zdolna: Wyznaczyłam dziedzinę −> x∊(−∞,−3)U(0,+∞)
13 lis 18:22
kochanus_niepospolitus:
zacznij od zapisu asymptoty ukośnej w postaci y = ax + b
następnie szukasz wzoru asymptoty funkcji f(x) licząc:
| | f(x) | |
1) lim |
| w x−> −∞ (wynik to będzie a) |
| | x | |
2) lim U(f(x) − ax) w x−> −
∞ (wynik to będzie b)
i masz wzór asymptoty ukośnej tejże funkcji f(x) i sprawdzasz czy zgadza się z podaną asymptotą
13 lis 18:24
Zdolna: wzór zapisalam jako: −x−1,5=y
1) wyszło 1, co się nie zgadza
2) wyszło 2 ( limx √x2+3x + x)
13 lis 18:57