Równania różniczkowe
Hello: Dane są równania różniczkowe liniowe jednorodne
a) x'(t) =(2t +1)x(t)
b) x'(t) = − tx(t)
c) (t +1)x'(t) =x(t)
Znajdź ich rozwiązania ogólne oraz rozwiązania szczególne na półosi [0,+∞) spełniające
warunki początkowe:
x(0) = 0 , x(0) =1, x(0) = −1, x(0) =2 , x(0) =−2, x(0) = 3, x(0) = −3. Sporządź na
R+2 wykresy otrzymanych trajektorii. Co zauważyłeś?
13 lis 17:57
kochanus_niepospolitus:
No i w którym momencie natrafiasz na problem

Potrafisz chociaż rozwiązać podane równania różniczkowe?
13 lis 18:04
azeta: lnx(t)=t
2+t+C
x(t)=Ce
t2+t
i wyliczyć stałą
13 lis 18:05
Hello: Dzięki azeta
13 lis 18:08
Hello: czyli mam rozumieć, że to jest rozw. ogóle? A szczególne, jak znaleźć?
13 lis 18:17
Hello: Po prostu podstawić te wszystkie wartości i to c obliczyć?
13 lis 18:21
kochanus_niepospolitus:
tak ... po prostu podstawić warunki początkowe podane w zadaniu
13 lis 18:26