pochodna
Dobra: Zbadaj czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie x
o
{3x
2 +4x, jesli x <= −2
F (x) = {−8x −12 ,jesli x> −2 x
o = −2
Prosze krok po kroku
13 lis 17:52
Blee:
Krok po kroku?
Ok ... krok 1 −−− otwierasz zeszyt z notatkami z wykladow i odszukujesz
Definicja pochodnej w punkcie.
Zapisujesz ow definicje.
Daj znac jak wykonasz ten punkt.
13 lis 17:57
Dobra: Juz
13 lis 18:06
kochanus_niepospolitus:
no to zapisz nam tutaj definicję
13 lis 18:07
Dobra: f (xo + h) − f (xo)
lim ___________________
h−>0 h
13 lis 18:10
Dobra: Halo
13 lis 18:27
Dobra: Eh
13 lis 18:30
Dobra: Jak to zrobic nie czaje wcale
13 lis 18:32
Mila:

1)f(−2)=12−8=4
f(x)=3x
2 +4x, jesli x <= −2
| | f(−2+h)−f(−2) | |
=limh→0− |
| = |
| | h | |
| | 3*(4−4h+h2)+4*(−2+h)−[3*(−2)2+4*(−2)] | |
=limh→0− |
| = |
| | h | |
2)
f(x)=−8x −12 ,jeśli x> −2
Badamy granicę f(x) w x=−2
lim
x→−2+(−8x−12)=4, może istnieje pochodna
| | −8(−2+h)−12−[−8*(−2)−12] | |
=limh→0+ |
| = |
| | h | |
13 lis 19:47