Wzory ciagow rekurencyjnych
jwds: Witam pomoze mi ktos z tym zadaniem? Chodzi o wyznaczenie ogolnego wyrazu ciagu rekurencyjnego:
a0= 2, an+1=(an)
2; oczywiscie wszystko po "a" jest zapisane w indeksie na dole. Z wyjasnieniem
co robicie i dlaczego? Srednio to rozumiem
13 lis 17:51
kochanus_niepospolitus:
no to piszemy:
a1 = 22 = 221
a2 = (22)2 = 24 = 222
a3 = (24)2 = 28 = 223
a4 = (28)2 = 216 = 224
....
itd.
'zgaduj zgadula' .... an = 22n
13 lis 18:00
kochanus_niepospolitus:
dowód można (indukcyjny) 'pyknąć'
1) n =1
a1 = 221
2) n = k
ak = 22k
3) n = k+1
ak+1 = (ak)2 = (22k)2 = 22*2k = 22k+1
c.n.w.
13 lis 18:01
jwds: no niby fajnie, ale powiedziałbyś czemu podstawiasz od razu 22 a0=2 ale ty to juz podstawiles
za an?
13 lis 18:06
jwds: a dobra nie zobaczylem do konca, juz czaje twoj zapis
13 lis 18:07