Zadanie ,prosze o pomoc
Sophoe: Oblicz granicę lim n→∞(3n2−5n−7/5n2+3n+2 −(2n−1/3n+1)3 .Zakoduj cyfrę jedności i dwie
początkowe cyfry
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
13 lis 17:30
Sophoe: wyszło mi 500
13 lis 17:31
Sophoe: Proszę o sprawdzenie
13 lis 17:37
Blee:
A zapisz to po ludzku ... co jest w liczniku ... co jest w mianowniku.
Umiejetnosc prawidlowego zaisu (przy pomocy nawiasow) kluczem do sukcesu.
13 lis 17:44
Blee:
Jezeli dobrze zgaduje ostac tej granicy to masz 3/5 − (2/3)3
13 lis 17:46
Sophoe: tak
13 lis 17:48
Sophoe: u{3n2−5n−7}u{5n2+3n+2} − (u{2n−1}u{3n+1} )3
13 lis 17:50
Sophoe: 3n2−5n−75n2+3n+2 −(2n−13n+1 )3
13 lis 17:51
Blee:
No to 3/5 − (2/3)3 na pewno bedzie liczba mniejsza od 1 ... wiec ni w zab nie zblizy sie do
rejonow 5.00
13 lis 17:52
Sophoe: ale to jest 0,500
13 lis 17:52
Blee:
Wychodzi 41/135 czyli kodujesz 030
13 lis 17:53
Blee:
To przeczytaj jeszcze raz tresc zadania. Liczbe JEDNOSCI i dwa miejsca po przecinku
13 lis 17:53
Sophoe: to dlaczego 3/5 i 2/3 czyli poczatki a nie rozpisuje sie tego szescianu ?
13 lis 17:54
Blee:
Okey ... glupi blad zrobilem ... prosze o wybaczenie. Siade do kompa to sprawdze.
13 lis 17:56
Sophoe: spoko
13 lis 17:58
kochanus_niepospolitus:
nie no ... dobrze przecież policzyłem

jeżeli istnieją skończone granice ciągów a
n i b
n to:
| | 3 | | 2 | |
lim an − bn = lim an − lim bn = |
| − ( |
| )3 |
| | 5 | | 3 | |
13 lis 18:03
Sophoe: a jak bym miała an − bn −cn to wtedy mnoze czy pocztki w ułamkach
13 lis 18:18
Sophoe: Wyznacz dziedzine wyrażenia wymiernego.
W= p{x−54−x2
13 lis 18:24
Sophoe: licznik pod pierwiastkiem : x−5
mianownik : 4−x2
13 lis 18:24
kochanus_niepospolitus:
Sophoe ... jeżeli masz granicę z różnicy/sumy jakiś wyrażeń i każde z tych wyrażeń ma skończoną
granicę, to granica z tejże różnicy/sumy = różnicy/sumie poszczególnych granic
13 lis 18:25
kochanus_niepospolitus:
co do dziedziny:
2) 4−x
2 ≠ 0
liczysz
13 lis 18:25
Sophoe: mam w=p{

x−5)(4−x
2)
i dalej wielomian 3 stopnia czy jak ?
13 lis 18:25
Sophoe: w=p{

x−5)(4−x
2)
13 lis 18:26