matematykaszkolna.pl
obliczanie entropii - studia studencik: Witam! Mam nadzieję że pomożecie emotka straszeni zagmatwana rzecz ale wieże Plik tekstowy kompresowany! Do zbioru symboli S={s1,s2,.....sn}jest alfabetem źródła entropii, chyba znakami jakie występują w tym nie wiem Potrzebuję obliczyć entropie pliku, od razu podam wzór na entropię E=− ∑ (u góry sumy n, na dole i=1), P(si) log2 P(si) log2 P(si) − minimalna długość słowa kodowego dla symbolu si Teraz trochę objaśnienia bo mam jedno zadanie obliczone ale nie wiem skąd i jak to się wzięło, zadanie które mam zrobione wygląda tak ale nie mama żadnych obliczeń tylko wyniki. może coś trochę wyjaśni nie wiem −wejście(plik wejściowy przed kompresją) rozmiar pliku wynosi 55587 −wyjście(plik wyjściowy skompresowany) rozmiar pliku wynosi 32147 −CR − współczynnik kompresji który wynosi 0,422 −Entropia − no i ona wynosi 4,5282 tylko wynosi ta entropia ale kompletnie nie wiem jak ona wyszła może pomożecie posługując się tymi wzorami jakoś tutaj dodatkowo wzór jeszcze żeby obliczyć współczynnik kompresji: rozmiar danych wejściowych w bajtach(55587) − rozmiar danych wyjściowych w bajtach(55587) / dane wejściowe 55587
13 lis 16:01