obliczanie entropii - studia
studencik: Witam! Mam nadzieję że pomożecie

straszeni zagmatwana rzecz ale wieże
Plik tekstowy kompresowany!
Do zbioru symboli S={s1,s2,.....sn}jest alfabetem źródła entropii, chyba znakami jakie
występują w tym nie wiem

Potrzebuję obliczyć entropie pliku, od razu podam wzór na entropię E=− ∑ (u góry sumy n, na
dole i=1), P(s
i) log
2 P(s
i)
log2 P(si) − minimalna długość słowa kodowego dla symbolu si
Teraz trochę objaśnienia bo mam jedno zadanie obliczone ale nie wiem skąd i jak to się wzięło,
zadanie które mam zrobione wygląda tak ale nie mama żadnych obliczeń tylko wyniki.
może coś trochę wyjaśni nie wiem
−wejście(plik wejściowy przed kompresją) rozmiar pliku wynosi 55587
−wyjście(plik wyjściowy skompresowany) rozmiar pliku wynosi 32147
−CR − współczynnik kompresji który wynosi 0,422
−Entropia − no i ona wynosi 4,5282
tylko wynosi ta entropia ale kompletnie nie wiem jak ona wyszła może pomożecie posługując się
tymi wzorami jakoś

tutaj dodatkowo wzór jeszcze żeby obliczyć współczynnik kompresji:
rozmiar danych wejściowych w bajtach(55587) − rozmiar danych wyjściowych w bajtach(55587) /
dane wejściowe 55587