Przedziały monotoniczności i ekstremum lokalne
K.: Mam wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstremum lokalne funkcji ale nie wiem jak to zrobić
w przykładzie z liczbą e
a)f(x)=xex
jaka jest w ogóle dziedzina tej funkcji?
13 lis 15:46
Blee:
e
x ≈ (2.7)
x
Wiesz jak wyglada funkcja wykladnicza
13 lis 15:48
Jerzy:
D = R
Teraz liczymy pochodną:
f'(x) = ex + xex = ex(1 + x)
Teraz kiedy pochodna sie zeruje ?
13 lis 15:48
K.: Kiedy któryś z jej elementów jest równy 0?
13 lis 15:50
Blee:
f(x) = 0 <=> x =0
13 lis 15:51
Jerzy:
Kiedy : ex = 0 , a kiedy 1 + x = 0 ?
13 lis 15:51
K.: no to x=−1, a dlaczego pochodna z xex=ex(1+x)? korzystam tutaj z iloczynu właściwości
pochodnych?
13 lis 15:53
Jerzy:
Korzystamy ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji
13 lis 15:53
K.: A wykresem tutaj będzie parabola z ramionami w górę?
13 lis 16:18
Jerzy:
Wykresem czego ?
13 lis 16:20
K.: Wykresem tej funkcji
13 lis 16:21
K.: Bo mam dwa miejsca zerowe i chcę teraz narysować wykres tej pochodnej ex(1+x) ale nie wiem jak
13 lis 16:34
Jerzy:
Jakie dwa miejsca zerowe ?
13 lis 16:38
Jerzy:

Tak wyglada wykres.
13 lis 16:42
K.: No ex=0 i x=−1 to nie są dwa miejsca serowe?
13 lis 16:53
Jerzy:
ex > 0 dla dowolnego x
13 lis 16:57
K.: A wtedy punkt −1 będzie maksimum czy minimum lokalnym?
13 lis 17:16
Jerzy:
Popatrz na wykres.
13 lis 17:17
K.: No według mnie to będzie minimum lokalne
13 lis 17:22
Jerzy:
No pewnie.
13 lis 17:28