Oblicz ciągłość funkcji i granicę lim f(x)
cytrusowybanan: Cześć! Mam problem z tego typu zadaniami. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. :3
1. Obliczyć granicę lim x→x0 f(x):
a) x0 = 0, f(x) = x2 + 1 dla x < −1
= −2x dla x > −1
b) x0 = −1, f(x) = x2+1 dla x<−1
= −2x dla x >−1
c) x0 = −1, f(x) = x3+x dla x<−1
= x+16 dla x>−1
d) x0=0, f(x) = |x|
e) x0=4, f(x)=x+4/x−4
f) x0=−1, f(x0 = x3−5x/x2−1
2. Zbadać ciągłość funkcji:
a) f(x) = x2+1 dla x<−1
= −2x dla x>−1
b) f(x) = x−8x dla x<−10
= x2+x dla −10<x<=−4
= −3x dla x>−4
c) f(x) = x2+1 dla x <−1
= −2x dla x>=−1
d) f(x) = x2−1 dla x<=−1
= x+2 dla −1<x<0
= sin2x/x dla x >=0
e) f(x)= x dla x<0
= −x dla x>=0
f) f(x) = x|x|
13 lis 15:45
Blee:
Serio ... granic jednostronnych nie potrafisz liczyc
13 lis 15:49
Blee:
Poza dwoma przykladami to nawet nie masz problemu z 'zerowaniem sie mianownika' po prostu
wstawiasz wartosc i nic wiecej.
No ale jak nie chodzi na zajecia to ma sie takie problemy.
13 lis 15:51