Granica ciągu trygonometrycznego.
supeerhiro2: Witam.
Mam dany ciąg
sin(x/2)*sin(x/4)*...*sin(x/2n)
Jaka będzie jego granica jeśli wiemy że:
granica ciągu
cos(x/2)*cos(x/4)*...*cos(x/2n) = 1
13 lis 13:42
mondry: taka sama
13 lis 13:42
kochanus_niepospolitus:
skoro granicą cos(x/2)*...*cos(x/2
n) jest 1 to oznacza, że każdy z tych cosinusów przyjmuje
wartość nieskończenie bliską 1 (bądź −1)
związku z tym sinusy będą przyjmować wartość ... 0

Więc granica będzie wynosić
13 lis 13:48
Adamm: o ile sin(x/2
n)≠0 (czyli x≠2
nπk (może być od pewnego n))
to
| sin(x/2n)cos(x/2)...cos(x/2n) | | 1 | sinx | | sinx | |
| = |
|
| → |
| |
| sin(x/2n) | | 2n | sin(x/2n) | | x | |
zatem musi być
sin(x/2
n)=0 dla nieskończenie wielu n
zatem musi być x=0
czyli
sin(x/2)sin(x/4)...sin(x/2
n)=0→0
13 lis 15:03
jc: Rozumiem, że cos x/2 cos x/4 ... cos x/2n →1.
|cos x/2 cos x/4 ... cos x/2n| →1
ciąg jest nie rosnący
|cos x/2 cos x/4 ... cos x/2n| ≤ 1
wniosek
|cos x/2n| = 1 dla każdego n, a więc x=0,
co daje pierwszą granicę równą zero.
cos x/2 = ±1, x=kπ
k/2n całkowite, k=0
13 lis 15:17