1 | 1 | 1 | ||||
∑ | = | = | ||||
√n(n+1) | √n2(1+1n) | n*√1+1n |
1 | 1 | ||
≥ | |||
n*√1+1n | n |
1 | ||
tam pod pierwiastkiem dąży do 1 więc można zapisać ∑ | ||
n |
1 | ||
Na mocy kryterium porównawczego ∑ | jest rozbieżny. | |
√n(n+1) |
1 | 1 | |||
a niby dlaczego | ≥ | gdy m>1 ![]() | ||
n*m | n |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
od kiedy | ≥ | albo konkretniej | ≥ | ![]() | ||||
n+1 | n | 3 | 2 |
1 | 1 | 1 | |||
≥ | = | ||||
n√1 + 1/n | n√1+1 | n√2 |
1 | 1 | |||
od | ≥ | |||
√1+1n | n√2 |
1 | ||
a czy w przypadku tego szeregu dirichleta ∑ | , skąd wiemy że on jest zbieżny? | |
n√2 |
1 | ||
czy jeśli | i α=1 to x może być x∊R+ to nadal on będzie zbieżny? stała przed n−em | |
x*nα |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
∑ | ≥ ∑ | = | *∑ | |||||
√n(n+1) | n√2 | √2 | n |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
∑ | ≥ ∑ | ≥ ∑ | = −1 + ∑ | |||||
√n(n+1) | √(n+1)(n+1) | n+1 | n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |