Zbieżność szeregów
mondry: cześć,
| | 1 | |
wiemy że szereg dirichleta |
| |
| | nα | |
jeśli α≤1 to rozbieżny
jeśli α>1 to zbieżny.
| | x | |
więc czy jeśli wstawimy ∑ |
| gdzie x∊R+ i α>1 to szereg nadal jest zbieżny |
| | nα | |
13 lis 12:50
Adamm: x może być dowolną liczbą (nawet zespoloną), i szereg nadal będzie zbieżny
13 lis 12:50
Adamm: jeśli masz jakiś szereg zbieżny ∑an=S to szereg ∑c*an też jest zbieżny, i jego suma
wynosi c*S
takie jest twierdzenie
13 lis 12:54
Adamm: inaczej
szereg to pewna granica
limn→∞ Sn = S
jeśli ta granica jest skończona, to oczywiście
limn→∞ c*Sn = c*S
jak widzisz to bardzo proste, i nie ma związek bardziej z granicami niż szeregami
13 lis 12:56
Adamm: i ma związek*
13 lis 13:02