pole kwadratu i jego wierzcholki
piotrikopi: W kwadracie ABCD dane sa wspolrzedne przeciwleglych wierzcholkow:
A(7,2) C(1,−6). Znajdz wspolrzedne pozostalych wierzchołkow i pole kwadratu.
Znalazłem punkt S, ktory jest srodkiem przekatnej AC − (4,−2), nastepnie prostą prostopadłą do
AC przechodzącą przez punkt S. y = −2/3x+2/3
I co dalej?
13 lis 11:17
Jerzy:
| | 1 | |
Np. Okrąg o środku S i promieniu r = |
| |AC| |
| | 2 | |
13 lis 11:21
piotrikopi: Czyli rownanie okregu (x−4)
2+(y+2)
2=25 i po podstawieniu y=−2/3x+2/3 wyjdzie mi tak?
Bo liczenie jest troche uciazliwe ze wzgledu na ulamek, dlatego wole sie upewnic
13 lis 11:23
Jerzy:
Tak.
13 lis 11:28