Ograniczonosc ciagu
5-latek: | 1 | |
Udowodnic ze ciag an= 3− |
| jest rosnacy i ograniczony |
| n+1 | |
Udowodnilem ze jest rosnacy
Patrzac na wzor widze ze jest ograniczony z gory przez 3
Teraz musi byc ograniczony tez z dolu
jak pokazac ze jest ograniczony z dolu i przez co? Prosze tylko powoli i bez nerwow
13 lis 10:29
Jerzy:
Cześć
A jaki jest najmniejszy wyraz tego ciągu ?
13 lis 10:31
5-latek: Witaj
| 1 | |
Najmnieszy wyraz tego ciagu bedzie mial wartosc 2 |
| dla n=1 |
| 2 | |
13 lis 10:37
Jerzy:
I to jest jego dolne ograniczenie
13 lis 10:38
5-latek: Dobrze .
I to tak prosto zawsze ? Patrzysz na wzor i widzisz ?
Jerzy zeby nie zakladac nowego tematu to
napisac 5 poczatkowych wyrazow ciagu okreslonego rekurencyjnie
d
1=0 d
2= −2 d
n+2= (d
n)
2d
n+1
Nie moge rozszyfrowac tego 3 zapisu
13 lis 10:44
Jerzy:
d3 = d1+2 = (d1)2*d2 = (0)2*(−2) = 0
d4 = d2+2 = (d2)2*d3 = (−2)2*0 = 0
13 lis 10:52
5-latek: Dobrze dziekuje
Patrzylem co ten pablo wyprawial z e wzorem skroconego mnozenia
13 lis 11:00