matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
jeyah:
Dlaczego ta granica nie chce wyjść Regułą de l'Hospitala? Mam wyrażenie limes, gdzie x →2: (x
2
−4)/(x
2
+4x−12). De l'Hospital daje mi wynik −1, a w odpowiedziach jest 1/2. Co ja robię do cholery źle
13 lis 08:52
Jerzy:
2x
4
1
= lim
= [
] =
2x + 4
8
2
13 lis 08:54
jeyah:
ok, już widzę swój błąd, dziena
13 lis 09:00