równanie trygonometryczne
kolor: rozwiąż równanie:
sin3x+cos3x=1
sin3x+cos3x=sin2x+cos2x
sin2x(sinx−1)+cos2x(cosx−1)=0
mógłby ktoś podpowiedzieć co dalej
12 lis 23:12
5-latek: Teraz sie dobrze przypatrz 3 linijce i co wyciagniesz przed nawias?
12 lis 23:19
kolor: (sinx−1)(cosx−1)?
12 lis 23:22
5-latek: To musi by czynnik wspolny dla obu wyrazen
12 lis 23:24
kolor: no własnie niezbyt widzę co należałoby w takim razie wyłączyć
12 lis 23:26
kolor: a może pomnożyć przez 2 i skorzystać z tego że 2sin2x=1−cos2x i 2cos2x=1+cos2x?
12 lis 23:31
jc:
(a3 +b3)2 ≤ (a2+b2)(a4+b4)
a=sin x, b= cos x
1= (sin3x + cos3x)2 ≤ sin4x+cos4x= (sin2x+cos2x)2 − 2 sin2x cos2x
= 1 − 2 sin2x cos2x
Wniosek sinx cos x = 0.
12 lis 23:32
Mila:
rozpisując dalej mamy:
sin3x+cos3x=sin2x+cos2x⇔
sin2x*(1−sinx)+cos2x*(1−cosx)=0
(1−cos2x)*(1−sinx)+(1−sin2x)*(1−cosx)=0⇔
(1−cosx)*(1+cosx)*(1−sinx)+(1−sinx)*(1+sinx)*(1−cosx)=0
(1−cosx)*(1−sinx)*[1+cosx+1+sinx]=0⇔
(1−cosx)=0 lub (1−sinx)=0 lub [1+cosx+1+sinx]=0 brak rozwiązań⇔
cosx=1 lub sinx=1
dokończ
12 lis 23:34
jc: A potem kończymy analizę starożytnych. Jeśli sin x = 0, to cos x =1 i x = ...
Jeśli cos x = 0, to ....
12 lis 23:38
PW: jc, niech Cię licho.

Wszyscy przecież widzą, że zastosowałeś nierówność
Cauchy'ego−Buniakowskiego−Schwarza
12 lis 23:42
jc:
12 lis 23:46