proszę o objaśnienie
x: Mam takie zadanie: sprawdź jak zachowuje się ciąg sin(n!), czy jest on gęsty?
Uwaga: jeżeli zbiór jest gęsty, to nie ma granicy.
Wpisałem w Wolfram sin(n!)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%28n!%29
otrzymując wykres, więc wiem jak sin(n!) się "zachowuje".
Pytanie teraz co to znaczy, że zbiór (w zadaniu jest napisane ciąg, ale chodzi o zbiór?) jest
gęsty?
Na wiki jest napisane "Zbiór gęsty − zbiór, którego domknięcie jest całą przestrzenią".
I tu utknąłem, więc proszę o wytłumaczenie "domknięcia" na przykładzie sin(n!).
12 lis 22:58
Adamm: skąd masz takie zadanie
12 lis 23:03
x: | | n2 sin(n!) | |
To jest zadanie domowe z ćwiczeń. Docelowo po to żeby wyliczyć granicę |
| . |
| | n+2 | |
12 lis 23:05
Adamm: niewiele mi to mówi
12 lis 23:09
x: Więcej danych nie mam, a zadanie na jutro
12 lis 23:10
12 lis 23:21
jc: Punkty sin n leżą gęsto na odcinku [−1,1]. A jak jest z n! ? nie wiem.
Gdyby granica istniała, to sin n! →0, a tak pewnie nie jest.
12 lis 23:25
x: jc, powiedz proszę − co to znaczy, że "punkty sin n leżą gęsto na odcinku [−1,1]".
Jak rozumiem "punkty sin n" to wartości przyjmowane przez sin n"?
12 lis 23:29
jc: To znaczy, że dla dowolnej liczby a∊ [−1,1] i dowolnego ε>0,
znajdziesz n takie, | sin x − a | < ε.
12 lis 23:35
x:
Dziękuje za objaśnienie, ale póki co nic mi ono nie rozjaśniło.
Podejdę więc do tematu jutro po zajęciach − może na nich czegoś się na ten temat dowiem.
12 lis 23:47
jc: Pomyśl, że poruszasz się po okręgu o promieniu 1 wykonując kroki o długości 1.
Twoje ślady wypełnią gęsto okrąg (bo obwód jest niewymierny).
Nie wiem jak będzie z n!.
sin( n! πe) →0 chociaż πe jest niewspółmierne z 2π
(może tylko tak mi się wydaje?)
12 lis 23:52
x:
Chyba zrozumiałem

Pytania kontrolne:
1. Promień = 1, bo długość okręgu to 2πr, a okres podstawowy sinusa to 2π?
2. Długość kroku = 1, bo mamy sin n, a n = {1,1+1,2+1,...}?
3. Dla sin(n!) długość kroku zwiększałaby się i wynosiła kolejno 1,2,6,24,120,720,...?
4. Ślady wypełniają gęsto tj. nie pokrywają się − czyli funkcja nie przyjmuje okresowo
(rozpatrywana na kole) tych samych wartości, np. {1,2,3,4,coś, inne coś, jeszcze inne coś, 1,
2, 3, 4, jeszcze inne od innego, ...}?
13 lis 00:09
x: 5. Jeżeli sin(n!) miałoby być gęste, to funkcja ta nie powinna zbyt często przyjmować tych
samych wartości?
13 lis 00:14
jc: Tak.
Jak postawisz n kropek na okręgu, to jakieś dwie znajdą się obok siebie
w odległości mniejszej niż 1/n.
Niech to będę kropki o nr k, m.
Kropki o numerach k+1, m+1 będą tak samo odległe. itd.
13 lis 00:16
jc: Nie wiem, jak jest z sin(n!). Kiedyś nad tym myślałem i nic nie wymyśliłem.
Podobnie nie wiem, jak jest z sin(2n).
W zadaniu wystarczy pokazać, że sin(n!) nie ma granicy = 0.
To wydaje się łatwiejsze, choć teraz też nie wiem jak to zrobić.
13 lis 00:19
x: Nie rozumiem o co chodzi z tym, że k+1 i m+1 mają być tak samo odległe − nie wiem od które od
których i czemu.
13 lis 00:27
x: Napisałem program, który porównał wartości sin(n!) dla n∊[1,100] i żadna wartość się nie
powtórzyła, więc możemy zakładać, że będzie gęsty?
13 lis 00:30
jc: Nie może się nic powtórzyć, bo liczba π jest niewymierna.
Ciąg pewnie jest gęsty, ale nie wiem, jak to uzasadnić.
13 lis 00:42
x: Ok. Ja już na dzisiaj mam dość matmy, więc idę spać. Dziękuję za przybliżenie tematu.
13 lis 00:47