Calki
olka: Jak zacząć liczyć ta całkę?
12 lis 22:46
Adamm: t=x+1
dt=dx
itd.
całka bardzo łatwa
12 lis 22:48
olka: A podstawiając pod t cały pierwiastek raczej nie wyjdzie? Bo próbowałam, ale nie szło mi
12 lis 22:49
Adamm: pokaż co ci wyszło
12 lis 22:49
jc: całka = ∫ [(x+1)−2](x+1)−1/3 dx = ∫ [(x+1)2/3−2(x+1)−1/3] dx
= (3/5)(x+1)5/3 − 3 (x+1)2/3
12 lis 22:50
Adamm: w sumie to nie pokazuj
może można, ale po co komplikować coś co już jest proste
12 lis 22:50
olka: Z podstawienia wyjdzie dx=3t2dt
No ale jak wstawię do całki to przeszkadza mi właśnie to −1 w liczniku
12 lis 22:51
olka: Jc tez fajny sposób, dziękuje wam
12 lis 22:52
Mariusz:
Można też przez części
| | 3 | | 3 | |
∫(x−1)(x+1)(−1/3)dx= |
| (x−1)(x+1)(2/3)− |
| ∫(x+1)(2/3)dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | |
∫(x−1)(x+1)(−1/3)dx= |
| (x−1)(x+1)(2/3)− |
| (x+1)(5/3)+C |
| | 2 | | 10 | |
12 lis 23:37