znajdz ekstrema funkcji
Trudne: znajdz i oblicz wartosc max i min funkcji: f(x)= x3 − lnx D: [1/2;2]
12 lis 22:45
olka: Jak wyglada pochodna?
12 lis 22:46
Trudne: Pochodna: 3x2 − 1/x
12 lis 22:48
olka: Wspólny mianownik i przyrównaj do zera
12 lis 22:50
Trudne: (3x3 − 1)/x=0
12 lis 22:51
olka: Nie możesz mnożyć przez x, bo nie wiadomo co się tak kryje wiec rozwóź taka nierówność:
(3x3−1)*x=0
12 lis 22:53
olka: Potem narysuj pomocniczy wykres, zaznacz dziedzinę i odczytaj ekstrema
12 lis 22:54
Adamm: to nie jest nierówność
12 lis 22:55
Trudne: ale dziedzina to [1/2 ; 2]
12 lis 22:55
Trudne: Oj trudne, trudne...
12 lis 22:58
olka: Wiem ze to nie jest nierownosc ale wykres służy odczytaniu ekstremów
12 lis 23:04
olka: Jakie masz pierwiastki? Nie jest to trudne
12 lis 23:05
Trudne: Nie mam pojęcia jakie są pierwiastki.. ;c
12 lis 23:05