liczba złożona
Imię lub nick?: Liczby naturalne a i b spełniają równość 34a=43b. Udowodnij, że liczba a+b jest złożona.
Pomocy!
12 lis 22:06
Programista: Pokaż, że a+b dzieli się przez 7
13 lis 00:20
g: Liczby 34 i 43 są względnie pierwsze, więc musi być a=n*43, b=n*34.
Zatem a+b = n*(43+34) = n*7*11.
13 lis 11:25
kochanus_niepospolitus:
g −−− nie prawda
a=43n i b=34n przecież nie spełniają tego równania
a=43n i b=34m ; gdzie NWD(43,m) = 43 i NWD(n,34) = 17 już wtedy (mają szansę) spełnić zadane
równanie
13 lis 11:54
kochanus_niepospolitus:
kurwa ... sorki −−− źle spojrzałem :F
13 lis 11:58
Imię lub nick?: Czyli pan G dobrze napisal, bo juz nie wiem?
13 lis 17:32