Rownanie kwadratowe
herdz: √x+√x+11 + √x−√x+11 = 4
12 lis 21:41
Puma23: Pewnie policzyl wolfram
12 lis 21:53
herdz: Akurat odpowiedź to x=5 , porzebuje rozwiązania lub jakiejś wskazówki
12 lis 21:55
Mila:
⇔
x+√x+11+2*√(x+√x+11)*(x−√x+11+x−√x+11=16⇔
2x+2*√x2−x−11=16
x+√x2−x−11=8⇔
√x2−x−11=8−x , 8−x≥0⇔x≤8
x2−x−11=64−16x+x2
15x=75
x=5
sprawdzamy, ponieważ nie wyznaczyliśmy na początku dziedziny równania
L=√5+√5+11+√5−√5+11=√5+4+√5−4=3+1=4=P
12 lis 21:57
herdz: Dziękuje Mila

Mam jeszcze problem z taką nierównością:
√l1−2xl ≥ 1 + x
Czy dziedziną tego rowniania jest R? ( w perwiastku jest moduł)
12 lis 22:02
Puma23: Moze metoda analizy starozytnych
Do potegi drugiej obie strony rownania
x+√x+11+x−√x+11+2√(x+√x+11)*(x−√x+11}) =16
2x+2√x2−(x+11)=16
2√x2−x−11= 16−2x
Do potegi drugiej
4(x2−x−11)= (16−2x)2
Prosze dokonczyc i koniecznie sprawdzic rozwiazanie
W 3 linijce ten 2 pierwiastek obejmuje dwa czynniki
12 lis 22:07
Puma23: Przeciez kolego juz dziedzina funkcji y=f(x)= √x jest x≥0 to jak moze byc zbior liczb ℛ?
12 lis 22:11
iteRacj@:
D=ℛ bo l1−2xl ≥ 0 dla każdego x∊ℛ
12 lis 22:20
herdz: Jednak pod pierwiastkiem mam wartosc bezwzglednną, a to zawsze jest ≥0, dlatego pytam bo nie
potrafię tego rozwiązać

A wynik w odpowiedziach jest: x ∊ (−
∞, 0>
12 lis 22:21
iteRacj@:
1. dla 1+x <0 czyli x<−1
√l1−2xl ≥ 1 + x jest prawdziwe
czyli x∊ (−∞, −1)
2. dla 1+x ≥ 0 czyli x ≥ −1
√l1−2xl ≥ 1 + x obie strony nierówności są dodatnie, podnoszę stronami do kwadratu
1−2x ≥ (1 + x)2
−x2−4x ≥ 0
x(x+4) ≤0
x ∊ <−4, 0> i warunek x ≥ −1
w sumie x ∊ <−1, 0>
suma rozwiązań 1. i 2. x ∊ (−∞, 0>
12 lis 22:33
Puma23: Co do pierwiastka iteRacj@ ma racje .Moj blad . Przepraszam
jednak musi zrobic drugie zalozenie ze 1+x≥0 z wiadomych powodow
12 lis 22:34
iteRacj@:
dlaczego założenie 1+x≥0 ?
12 lis 22:35
Mila:
√l1−2xl ≥ 1 + x
D=R
1) dla x+1<0⇔x<−1 nierówność jest spełniona L≥0 a prawa ujemna
lub
2) 1+x≥0⇔x≥−1
|2x−1|≥(x+1)2⇔
2x−1≥(x+1)2 lub 2x−1≤−(x+1)2
2x−1≥x2+2x+1 lub 2x−1≤−x2−2x−1 i x≥−1
−1≥x2+1sprzeczność lub −x2−4x≥0⇔x*(−x−4)≥0⇔x∊<−4,0>⋀x≥−1
⇔x∊<−1,0>
(1)∪(2)⇔x∊(−∞,0>
12 lis 22:35
herdz: @iteRacj@: dzieki za pomoc!
12 lis 22:36
herdz: @Mila dziękuje rwnież
12 lis 22:36
Puma23: Mnie nikt za prace nie podziekowal wiec wracam do swojejj analizy matematycznej
12 lis 22:43
iteRacj@: @Puma23
takie założenie że 1+x≥0 byłoby potrzebne gdyby nierówność miała zwrot √l1−2xl ≤ 1 + x
12 lis 22:45
iteRacj@:
@
Puma23
ja dziekuję, bo mogłam się zastanowić nad własnościami wartości bezwzględnej

ja wracam do geometrii analitycznej...
12 lis 22:48
Puma23:
12 lis 22:56
herdz: @Puma23 dzieki wielkie Tobie również!
12 lis 23:03
Mila:
Tak to
Pumo jest na tym forum, czasem napiszę kilka rozwiązań i nie wiadomo,
czy ktoś to w ogóle przeczytał.

dla Ciebie
12 lis 23:04
iteRacj@:
@
Mila ja czytam i analizuję wszystkie Twoje rozwiązania, bo bardzo dużo się dzięki nim
uczę,
masz we mnie stałą czytelniczkę
12 lis 23:09
Mila:
Jest mi bardzo miło iteRacjo, ja też czytam Twoje rozwiązania, na jakim jesteś etapie
edukacji?
12 lis 23:37
PW: Figlarka,

ma dwa fakultety.
12 lis 23:44
Mila:
A to mnie zagięła
12 lis 23:55
Mila:
Dobranoc
12 lis 23:56