kax: W trójkącie ABC długość boku |AC|=6, a miary kątów przy wierzchołkach A i B są równe
odpowiednio 45o i 75o. Wyznacz stosunek, w jakim wysokość poprowadzona z wierzchołka B
dzieli bok AC.
11 lis 17:14
życzliwa:
D-punkt padania wysokości na bok AC
h-wysokość
x/y-szukany stosunek(x=ICDI, y=IDAI)
rozrysowując sobie trójkąt i wyznaczając w nim kąty widzimy że h dzieli nam trójkąt na
trójkąt prostokątny-równoramienny i drugi prostokątny o kątach 30,60,90
y=h
h=2x√3/2=x√3 z tego x=h/√3
x/y=1/√3 i to już to co chciałaś
ale mając dane IACI=6 możemy wyliczyć x i y
y=√3x i x+y=6
z tego y=3(3-√3) a x=3(√3-1)
14 lis 01:38