annaliza
MATMM: Zbiór rozwiązań nierówności x3+x2+3x+3>|x3+1|
12 lis 21:30
Janek191:
x3 + x2 +3 x + 3 = x2*( x + 1) + 3*(x + 1) = (x + 1)*(x2 + 3)
12 lis 21:36
MATMM: Wybierz jedną lub więcej:
a. zawiera liczby większe od zera.
b. to przedział (−∞,−1)(−∞,−1)
c. to przedział (−1,+∞)(−1,+∞).
d. to suma przedziałów (−∞,−2)∪(−1,+∞)(−∞,−2)∪(−1,+∞).
e. to przedział (−2,−1)
12 lis 21:38
MATMM: to są odpowoiedzi
12 lis 21:38
MATMM: Wybierz jedną lub więcej:
a. zawiera liczby większe od zera.
b. to przedział (−∞,−1)
c. to przedział (−1,+∞)
d. to suma przedziałów (−∞,−2)∪(−1,+∞).
e. to przedział (−2,−1)
poprawka
12 lis 21:38
MATMM: które
12 lis 21:43
Janek191:
(x + 1)*(x2 + 3) > I x3 + 1 I x2 + 3 > 0 dla x ∊ℛ
Rozpatrz przypadki:
1o x < − 1
20 x ≥ − 1
12 lis 21:44
MATMM: i pozniej suma przedziałow
12 lis 21:48
Mila:
x3+x2+3x+3>|x3+1|
|x3+1|=x3+1 dla x≥−1
1)
x≥−1
x3+x2+3x+3>x3+1⇔
x2+3x+2>0⇔(x+1)*(x+2)>0⇔
(x<−2 lub x>−1) i x≥−1⇔
x>−1
=======
lub
2) x<−1
|x3+1|=−x3−1
x3+x2+3x+3>−x3−1
2x3+x2+3x+4>0
Szukamy rozwiązania
W(1)≠0
W(−1)=−2+1−3+4=0
wykonaj dzielenie;
(x+1)*(2x2−x+4)>0 i x<−1
x+1>0 i 2x2−x+4>0 dla x∊R (Δ<0 i a>0]
x>−1i x<−1 sprzeczność
odp. z (1) mamy : x>−1
12 lis 23:52