12 lis 21:11
piotrikopi: Ktoś coś

? Wiem, ze trzeba wyznaczyc ten wektor rownolegly i w sumie tylko z tym mam problem,
bo punkt to wiem jak znalezc ktory przechodzi przez ta prosta
12 lis 21:45
jaja: x = 3 + t
y = 6 + 2t
12 lis 21:49
piotrikopi: @jaja ale skad to sie wzielo


nie potrzebuje wyniku, potrzebuje wytlumaczenia
12 lis 22:08
Janek191:
x
0 = 1 ⇒ 3 y
0 = − 6 ⇒ y
0 = − 2
Niech
x = 1 + t
wtedy
3 y = 2 x − 8 = 2 +2 t − 8 = 2 t − 6
Odp.
x = 1 + t
12 lis 22:12
piotrikopi: Dlaczego sobie tak przyjąłeś x = 1 + t
12 lis 22:24
Puma23:

Prosta k jest rownolegla do wektora v o wspolrzednych [pq] i przechodzi przez dany punkt P
(x
0,y
0)
Postac parametryczna takiej prostej
x= x
0+pt
y= y
0+qt
Przyjal ze x
0=1 i wyliczy y
0 z rownania prostej
Mogl przyjac inny x
0 ale pewnie mu tak bylo wygodnie policzyc . Tak mysle .
12 lis 22:53