Pochodne
Qqq: Oblicz pochodne:
A) ln (cosx /e do x)
B) ln do kwadratu (sin (3x))
C) 1/sinx
12 lis 21:04
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = |
| = ( sin x)−1 |
| | sin x | |
| | − cos x | |
f '(x) = − 1*(sin x)−2* cos x = |
| |
| | sin2 x | |
12 lis 21:07
Qqq: A w a) to jest funkcja złożona czy muszę policzyć z wzoru f'*g' ?
12 lis 21:28
12 lis 21:31
Janek191:
Tak − funkcja złożona i w "środku" iloraz funkcji
12 lis 21:31
Qqq: W a) będzie 1 przez cosx/e do x * sin e do x − cosx *e do x przez e do x do kwadratu? Ktoś
pomoże rozwiązać, gubię się w tym wszystkim co pierwsze się liczy i na jakiej zasadzie to
działa :cc
12 lis 22:00
Janek191:
| | ex | | cos x | |
a) f'(x) = |
| * ( |
| ) ' = |
| | cos x | | ex | |
| | ex | | − sin x* ex − cos x* ex | |
= |
| * |
| = |
| | cos x | | (ex)2 | |
12 lis 22:04
Qqq: A w b) będzie 2ln * 1/x*cos *3x)?
12 lis 22:14
Janek191:
| | 1 | |
f '(x) = 2 ln ( sin 3 x) * |
| *( cos 3 x) * 3 = 6 ln ( sin 3 x) *(ctg 3 x) |
| | sin 3 x | |
12 lis 22:20
Qqq: Można wiedzieć czemu jeszcze razy 3 na końcu ?
12 lis 22:26
Qqq: Już wiem, dziękuję bardzo
12 lis 22:27
Janek191:
(3 x) ' = 3
12 lis 22:30