Znajdź postać trygonometryczną
ktoś: Znajdź postać trygonometryczną
2 + i + √3i
punkt a) z tego zadania zrobiłem, ale powyższy b) już mi nie idzie
12 lis 21:04
Puma23: 2+i+√3i= 2+i(1+√3)
12 lis 21:07
ktoś: Tak to jest prawda całkowita. Mam |z|, ale dalej nie wiem jak dostać wartość kątów cosinusów i
sinusów jako że wartości, które otrzymuję są nieprzyjemne.
12 lis 21:10
Puma23: Moze skorzystaj tutaj z tangensa
| | y | | 1+√3 | |
tgφ= |
| = |
| tgφ≈1,37 φ≈54o nalezy do 1 cwiartki |
| | x | | 2 | |
Teraz sobie zapisz z= ......(cos54
o+i sin54
o)
12 lis 21:18
ktoś: Właśnie cały czas robiłem to tak, aby nie używać kalkulatora (tak aby mieć wartości kątów pi/2
itp.), ale możliwe, że się nie da.
12 lis 21:20
Mila:
z=2+(1+
√3)*i
|z|=
√8+2√3
| | 1+√3 | | 1+√3 | |
z=√8+2√3*(cos(arctg( |
| ))+i sin (arctg( |
| ))) |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 21:38
Mila:
Może źle przepisałeś liczbę.
12 lis 21:38