rownanie kwadratowe
herdz: (x2 − 3x)4 − 16 = 0
Czy moge za 16 podstawić sobie 24 i całośc podzielić przez 4√ ?
Wtedy detla wychodzi mi 1 i miejsca zerowe 1 i 2 ?
12 lis 21:01
Puma23: [(x2−3x)2]2−(22)2=0
Juz powinno byc wiadomo co robic .
12 lis 21:04
Adamm: (x2−3x)4=24
x2−3x=2 lub x2−3x=−2
x=1, 2 to poprawne rozwiązania, ale nie wszystkie
12 lis 21:04
iteRacj@:
bez delty policz
(x2 − 3x)4 − 16 = 0
(x2 − 3x)4 − 24 = 0
[(x2 − 3x)2 − 22] * [(x2 − 3x)2 + 22] =0
[(x2 − 3x) − 2] * [(x2 − 3x) + 2] * [(x2 − 3x)2 + 22] =0
12 lis 21:05
Adamm: to policzcie mi
x
80=2
12 lis 21:07
Adamm: rozumiecie o co mi chodzi?
Puma, iteRacja
takie rozpisywanie sobie tego jest głupie i nic z tego nie ma
12 lis 21:09
herdz: Dzieki wielkie, wyszło mi : x= 3−√172 i x= 3+√172
12 lis 21:09
herdz: A jeszcze taką nierównośc mam : ( w pierwiastku jest moduł) Czy dziedziną tego rowniania jest
R ?
√l1−2xl ≥ 1 + x
12 lis 21:24
PW: Dziedziną tego równania jest R. Dla wszystkich x obie strony nierówności mają sens.
12 lis 22:52