wielomian
kama: wykaz że wielomian korzystając z tw.bezouta W(x)=anxn+an−1xn−1+...+a1x+a0 jest
podzielny przez (x+1) wtedy i tylko wtedy gdy suma współczynników o numerach parzystych jest
równa sumie współczynników o numerach nieparzystych tzn. a0+a2+a4+...=a1+a3+...
rozumiem zadanie, bo wiem ze potęgi mi się zniosą i rzeczywiście parzyste będą równe
nieparzystym, ale mam problem jak to zapisać
12 lis 19:51
kama: nikt nie może pomóc ?
12 lis 20:25
Janek191:
W(x) dzieli się przez x + 1 ⇔ W(−1) = 0
zatem mamy
an (−1)n + an−1 (−1)n−1 + ... + a1*(−1) + a0 = 0
więc
np. dla n parzystego
an − an−1 + ... − a1 + a0 = 0
an + an−2 + ... + a0 = an−1 + an−3 + ... + a1
itd.
12 lis 20:46
kama: dzieki
12 lis 21:15