Wielomiany i miejsca zerowe
Satan: f(x) = x
3 − (m−2)x + 2
Wyznacz liczbę pierwiastków równania f(x) = 0 w zależności od parametru m.
Jeden pierwiastek będzie dla m = 2, prawda? Teraz co z resztą? Nie wiem jak się za to zabrać,
pierwszy raz robię takie zadanie i potrzebuję wskazówek
12 lis 19:51
Adamm: pochodne były?
12 lis 19:54
Satan: Przerabiałem w wakacje.
12 lis 19:56
Janek191:
m = 5
f(x) = x3 − 3 x + 2
x = 1
Podziel przez (x − 1)
f(x) = (x −1)*(x2 + x − 2) Δ = 1 − 4*1*(−2) = 9 > 0
Mamy 3 pierwiastki.
12 lis 19:57
Satan: Janek, m jest parametrem. Wszystkich po kolei liczb sprawdzać nie będę, bo mi życia nie
starczy.
12 lis 20:04
Puma23: Rownanie stopnia trzeciego ma co najwyzej 3 pierwiastki w liczbach R i dokaldnie 3 w
liczbach zespolonych
Nie potrzeba calego zycia
Sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego
w(1) = 1−(m−2)*1+2= 0
teraz zeby to rownalo sie 0 to w nawiasie musi byc rowne 3 bo 1−3+2=0 stad m=5
skoro tak to rownanie bedzie mialo postac
x3−3x+2
jeden pierwiastek masz i liczysz dalej
Sprawdzasz nastepne dzielniki wyrazu wolnego w ten sposb
12 lis 20:37
Satan: Ale chciałbym przypomnieć, że ta metoda sprawdza się tylko wtedy, gdy pierwiastek jest
dzielnikiem wyrazu wolnego. Co będzie, gdy pierwiastek nim nie jest?
Załóżmy sobie m=10, w końcu to parametr. Wtedy pierwiastki nie są dzielnikami wyrazu wolnego.
Co wtedy?
12 lis 20:52
Puma23: jesli wyznaczysz m dla ktorych to rownanie =0 to dla m≠5 dla m≠... dla m≠... rownanie
nie ma rozwiazan
Moze ktos ma inny pomysl .
12 lis 20:56
Satan: Dlatego poczekam, a jutro na pewno zapytam mojej nauczycielki i coś spróbujemy wymyślić
12 lis 21:00