procent prosty i składany
Smutny słaby uczeń: Po pięciu latach oszczędzania na lokacie rocznej, której oprocentowanie wynosiło 3%, stan
konta zwiększył się o 262.80 zł. Jaki był stan konta po roku oszczędzania?
| | p | |
Skorzystaj ze wzoru: Kn=K(1+ |
| )n |
| | 100 | |
Odpowiedź brzmi 1699.50 zł
yht:
K − kwota początkowa
K+262.80 − kwota po 5 latach
p = 3
n = 5
K + 262.80 = K*(1.03)
5
K + 262.80 = K*1.159274
K + 262.80 = 1.159274K
262.80 = 1.159274K − K
262.80 = 0.159274K
0.159274K = 262.80 ||0.159274
K ≈ 1649.99 ≈ 1650 zł − taką kwotę wpłacono na lokatę
| | 3 | |
K1 = K(1+ |
| )1 − kwota po roku oszczędzania |
| | 100 | |
K
1 = 1650*1.03 =
1699.50 zł