pochodna funkcji
Help: Pochodna: f ' (x)= x3 (x2 − 1)
12 lis 19:17
'Leszek: Co z tym ma byc zrobione ? ?
12 lis 19:20
Help: Obliczona pochodna
12 lis 19:21
yht:
z tego zapisu wynika że pochodna f'(x) jest już policzona
12 lis 19:22
Help: Przepraszam, oczywiście mój błąd: pochodna z f(x)= x3 (x2 − 1)
12 lis 19:27
Jerzy:
Napij się wody.
12 lis 19:27
yht:
f(x) = x3*(x2−1)
f'(x) = (x3)' * (x2−1) + x3 * (x2−1)' = 3x2*(x2−1)+x3*(2x−0) = 3x4−3x2 + 2x4 − 0 =
5x4−3x2
zastosowałem wzór na pochodną iloczynu
12 lis 19:29
Jerzy:
f'(x) = 3x2(x2 − 1) + x3*2x
12 lis 19:30
Help: Dziękuję!
12 lis 19:32