Równanie
puk: Rozwiąż równanie:
Prosiłbym o wyjaśnienie krok po kroku
30 sty 20:21
puk: O i od razu |x −2|(x +2) = −1
30 sty 20:28
Julek:
x∊R−{3}
Dla x∊(−∞;3)
x−3 = x−3
0=0
Tożsamość, więc dla wszystkich w dziedzinie
Dla x∊(3;+∞)
1=−1, sprzeczność, brak rozwiązań
Odpowiedz : x∊(−∞;3)
2)
|x−2|(x+2) = −1, x∊R
dla x∊(−∞;2)
(x−2)(x+2) =−1
x
2 − 3 = 0
(x−
√3)(x+
√3)=0
x
1 =
√3 ∊D
x
2 = −
√3 ∊D
dla x∊<2;+∞)
(2−x)(2+x) =−1
5−x
2=0
(
√5+x)(
√5−x)=0
x
1 =
√5 ∊D
x
2 = −
√5∉D
Odpowiedź : x∊{ −
√3,
√3 ,
√5 }
30 sty 20:52
puk: Podbijam, naprawdę bardzo zależy mi bym zrozumiał to dzisiaj
30 sty 20:52
puk: 
No jasne że powinienem to w przedziałach rozwiązywać, dzięki.
30 sty 20:53
puk: W tym drugim poknociłeś przedziały.
Jedyna liczba spełniająca 2) to x
0 = −
√5
30 sty 21:01
Eta:
oczywiście ,że:
zad 2) dla x≥2 −−− równanie sprzeczne
dla x<2 ma jedno rozwiązanie x= −
√5
puk ... ma rację
Julek ...pewnie zakochany
30 sty 21:32