procent prosty i procent składany
Smutny słaby uczeń: Na lokatę roczną, której oprocentowanie wynosi 3% wpłacono 2000. Po ilu latach stan tej lokaty
wyniesie 2388.10 zł
| | p | |
Skorzystać ze wzoru: Kn=K(1+ |
| )n |
| | 100 | |
| | 3 | |
Podstawiłam do wzoru ale nie wiem co dalej 2388,10 zł = 2000(1+ |
| )n |
| | 100 | |
Odpowiedź na to zadanie brzmi: po 6 latach
Bardzo proszę o pomoc
12 lis 19:15
'Leszek: Uzyj kalkulatora !
1,03n = 2388,10/2000⇒ n= 6
12 lis 19:18
Eta:
| | 2 388,1 | |
(1,03)n= |
| =1,19405= (1,03)6 |
| | 2000 | |
n=6
12 lis 19:19
Smutny słaby uczeń: dziękuje
12 lis 19:21