Oblicz pochodną z liczbą e
K.: Potrzebuję pomocy bo nie wiem jak obliczyć pochodne, gdy pojawia się liczba e
a)f(x)=ex+x3/4ex
b)f(x)=ex(3sinx−cosx)
c)f(x)=10ex
d)(xex)
e)(x2/ex)
12 lis 18:44
Jerzy:
Jaki problem ? (ex)' = ex
12 lis 18:48
K.: Czyli jak mam na przykład podpunkt c to pochodna będzie po prostu wynosiła 10e
x?
12 lis 18:51
Jerzy:
Dokładnie tak.
12 lis 18:52
mkomomii: βncddcvrvbffn
12 lis 18:53
K.: Myślałam, że to ma jakieś ukryte znaczenie, a jednak matematyka nie jest taka trudna
12 lis 18:53