asymptota pion
Asymptociarz: | | ln(1−x) | | −∞ | |
oblicz granicę lim(x−>1−) |
| = [ |
| ] symbol nieoznaczony = |
| | √1−x | | 0+ | |
nie wiem co zrobić. Mógłby ktoś pomóc?
12 lis 18:22
Maciek: delhopital
12 lis 18:26
Asymptociarz: no nie, nie ma −niesk/−niesk ani 0/0
12 lis 18:27
12 lis 18:29
Asymptociarz: zmieniłeś mój przykład
12 lis 18:31
Asymptociarz: pOmoże ktoś?
12 lis 18:39
Asymptociarz: #help
12 lis 18:57
'Leszek: Podstaw : x= 1 − 1/n i oblicz granice dla n →∞,
12 lis 19:00
Asymptociarz: I nie ma jakiegoś bardziej "matematycznego" sposobu? Wiadomo, że to będzie −niesk, ale ja chcę
do tego dojśc "matematycznie" a nie podstawiając
12 lis 19:03
'Leszek: Przeciez podstawienie to jest sposob matematyczny tak samo jak mialbyc do rozwiazania
rownanie dwukwadratowe np. x4 − 2x2 − 3 = 0 , wowczas mozesz podstawic t = x2,
t ≥ 0
12 lis 19:06
Mila:
| | √1−x | |
lim)x→1− [ |
| *ln(1−x)]=−∞ |
| | 1−x | |
12 lis 22:49