wielomian 3 stopnia
xxx: 0,06x
3 − 2,25x
2 − 900=0
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC
30 sty 19:49
Andrzej: to równanie ma tylko jeden paskudnie niewymierny pierwiastek, skąd to wytrzasnąłeś ? chyba że
jakieś inne polecenie niż "rozwiąż" do tego jest ?
30 sty 20:10
xxx: ( tj zadanie ekonomiczne po skróceniu wychodzi taki wielomian , muszę obliczyć koszty
minimalne które są równe temu wielomianowi

) ponoć trzeba zastosować przy rozwiązywaniu
iterację Newtona , ale nie rozumiem jak się z tego korzysta

(w książce jest napisane że
wynik wynosi 129,51 )
30 sty 22:26
:): miw ychodzi
x=900
x=0 i x=37.5
30 sty 23:00
:): hahaha
30 sty 23:00
AS:
Rozwiązaniem tego równania jest x = 44.9304 i jest to jedyne rozwiązanie
31 sty 11:06