Zespolone - postać trygonometryczna
ktoś: Rozwiąż:
4√(3−5i)4
Jak taki przykład rozwiązać? |Z| jest równe √34, więc..
12 lis 16:32
5-latek: Jeden pierwiastek masz za darmo
ω0= 3−5i
12 lis 16:33
Ktoś : I co w związku z tym? Nie jestem pewien
(3−5i)*(3+5i) i sprawdzam współczynniki?
12 lis 17:10
Adamm: w0=3−5i
resztę dostaniesz mnożąc ten pierwiastek razy pierwiastki czwartego stopnia z jedynki
z4=1 ⇔ z=1, z=−1, z=i, z=−i
w1=−3+5i
w2=3i+5=5+3i
w3=−5−3i
12 lis 19:18
Mila:
a2−b2=(a−b)*(a+b)
z4=(3−5i)4
z4−(3−5i)4=0
[z2−(3−5i)2]*[z2+(3−5i)2]=0
z2=(3−5i)2 lub [z2−(3−5i)2*i2]=0
z=3−5i lub z=−3+5i lub z=(3−5i)*i lub z=−(3−5i)*i⇔
dokończ
12 lis 19:22