Pomocy
Ewa: Proszę o pomoc w zadaniu, nie wiem jak to zrobić

Który z poniższych wzorów przedstawia zależność pomiędzy wielkościami odwrotnie
proporcjonalnymi?
a) yx = 5
d) y = 5x
i dlaczego ?
Bogdan:
Wielkości x, y są odwrotnie proporcjonalne wtedy, gdy maja stały iloczyn, a są wprost
proporcjonalniej, gdy mają stały iloraz.
| | c | |
x*y = c, wielkości x, y są odwrotnie proporcjonalne, y = |
| , jeśli jedna z tych |
| | x | |
wielkości wzrasta, to druga maleje, np. prostokąty o polu 12 mogą mieć wymiary:
1 na 12
2 na 6,
3 na 4,
itd.
Wykresem jest hiperbola.
| y | |
| = c, wielkości x, y są wprost proporcjonalne, y = cx, jeśli jedna z tych |
| x | |
wielkości wzrasta, to druga też wzrasta.
Wykresem jest linia prosta.