7n+3n | ||
∑n=1 do ∞ = | ||
10n |
7 | 3 | |||
an = ( | )n oraz bn = ( | )n | ||
10 | 10 |
7 | 7 | |||
w których a1 = | , qa = | |||
10 | 10 |
3 | 3 | |||
b1 = | , qb = | |||
10 | 10 |
a1(1−qn) | b1(1−qn) | |||
San = | oraz Sbn = | |||
1−q | 1−q |
710(1−(710)n | ||
San = | oraz Sbn = | |
1−710 |
310(1−(310)n | ||
1−310 |
710(1−(710)n | ||
San = | oraz Sbn = | |
310 |
310(1−(310)n | ||
710 |
2+4+8+...+2n | |
3n |
a1 | ||
nie możesz zastosować wzoru na szereg geom. | ||
1−q |
1−qn | ||
możesz zastosować wzór na ciąg geometryczny Sn = a1* | ||
1−q |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |