Liczby wzglednie pierwsze
Mateusz: Jeżeli (a,b)=1 to udowodnij, że (a+b , a2+b2)<=2
12 lis 15:17
Adamm: d|(a+b) oraz d|(a2+b2)
d|(a+b)2−(a2+b2)
d|2ab
weźmy jakąś liczbę pierwszą p|d, p≠2
p|2ab
p|ab
p|a lub p|b
ale p|(a+b)
więc w przypadku gdy p|a mamy
p|(a+b)−a
p|b (w przypadku gdy p|b jest analogicznie)
czyli p nie może być pierwsze (bo to wymusza że p=1)
czyli w rozkładzie d na czynniki pierwsze nie ma liczb nieparzystych
załóżmy że d=2n+1, n≥1
2n+1|2ab
2n|ab
2|2n (ponieważ n≥1) więc tym bardziej 2|ab
2|a lub 2|b
i jak poprzednio, dochodzimy do wniosku że
2|a oraz 2|b co jest w sprzeczności z tym że NWD(a, b)=1
zatem musi być d=2n, n≤1 czyli d=1 lub d=2
można to zapisać
NWD(a+b, a2+b2)≤2
12 lis 16:44
mateusz: Dziękuję ślicznie
12 lis 18:24
mateusz: Adamm, rozmawiałem ze swoim kolega z uczelni i jego rozwiazanie jest inne, wiec chyba gdzies
musiales sie pomylic.. ale mimo wszystko dziekuje.
12 lis 20:50