Punkt wspólny hiperboli i prostej
ralf: | | 3 | |
Wykresy funkcji f(x)= |
| , x≠0, oraz g(x)=−3x+k+2, x∊R, mają tylko jeden punkt wspólny |
| | x | |
P(a;b). Oblicz współrzędne tego punktu.
Więc f(x)=g(x), co daje nam −3x
2+(k+2)x−3=0. Δ=(k−4)(k+8).
W książce mam napisane: "Nie istnieje parametr k, dla którego pierwiastkiem równania
(f(x)=g(x)) mogłaby być liczba 0. Dlatego wystarczy rozpatrzeć przypadek, gdy równanie
kwadratowe ma jedno rozwiązanie, czyli Δ=0"
Nie rozumiem co ma do delty to, że 0 nie może pierwiastkiem tego równania
12 lis 15:05
Jerzy:
Dla Δ = 0 mogloby sie zdarzyc x = 0 ( miedopuszczalne ),
ale tutaj nie ma takiej mozliwosci.
12 lis 15:31
ralf: A dlaczego nie powinniśmy rozważać Δ≥0?
12 lis 15:38
Jerzy:
Bo ma byc tylko jedno rozwiazane.
12 lis 15:44