Analityczna
Aga: Wyznacz równanie prostych, w których zawierają się dwusieczne kątów, pod jakimi przecinają się
proste k: 4x+2y+1=0 i m: 11x−2y+7=0.
| | 8 | | 17 | |
Znalazłam punkt przecięcia prostych P( − |
| , |
| ) i nie wiem jak znaleźć Q, czyli |
| | 15 | | 30 | |
punkt równoodległy od prostych.
12 lis 14:09
5-latek: Dwusieczna kąta to miejsce geometryczne punktow ktore sa rownoodleglege od ramaion kata
Wiec
| |Ax0+By0+C| | | |A1x0+B1y0+C1| | |
| = |
| |
| √A2+B2 | | √A12+B12 | |
prosta k
A=4 B=2 C=1
prosta m A
1= 11 B
1= −2 C
1= 7
| |4x0+2y0+1| | | |11x0−2y0+7| | |
| = |
| |
| √20 | | √125 | |
to rozwiazac i masz te rownania
12 lis 14:44
Aga: Ok, ale tu mam dwie niewiadome w jednym równaniu

Jak to rozwiązać?
12 lis 15:16
5-latek: Po pomnozeniu obu stron przez √20*√125 (wtedy pozbedziemy sie mianownikow bedzie
√125|4x0+2y0+1|= √20|11x0−2y0+7|
5√5|4x0+2y0+1|= 2√5|11x0−2y0+7}|
teraz
|x|= |y|⇔x=y lub x=−y
5√5(4x0+2y0+1)= 2√5(11x0−2y+0+7)
Rozwiqz to i napisz rownanie dwusiecznej w postaci ogolnej tylko napisz bex tego x0 i y0
tylko Ax+bY+c
5√5(4x0+2y0+1)= −2√5(11x0−2y0+7)
tak samo tylko opuci te indeksy 0 przy x0 i y0
12 lis 15:48
5-latek:

Zeby bylo wiadomo o czym mowimy to jesli mamy dwie przecinajace sie proste p i q to tworza one
dwie pary katow wierzcholkowych
wiec beda dwie dwusieczne
12 lis 16:08
Aga: Ok, dzięki, teraz już mi wyszło. Już rozumiem
12 lis 16:08