zmiennosc funkcji
Edi: Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji
f(x) = 4 x−1x+5
moglby ktos to przedliczyc i podac chociaz odp? we wczesniejszym poscie o dziedzinie napisalam
jak mi wyszly niektorre wyniki
30 sty 18:13
Mickej:
funkcja określona dla x≠−5
teraz pochodna pierwszego rzędu
policz jeszcze 2 rzędu i później badasz zachowanie się funkcji w granicy prawo i lewo
strojnej punktu −5 w celu sprawdzenia czy jest asymptotą pionową
poziomą jest y=4
jako że pochodna stale ujemna to funkcja stale malejąca
30 sty 18:19
Edi: skad ten drugi wzór?
30 sty 18:24
Edi: ale punkt −5 nie będzie należał do dziedziny czyli jak tam może byc jakas asymptoda skoro tam
nie będzie wykresu?
30 sty 18:25
Mickej: Edi co to jest asymptota

30 sty 18:26
Edi: nie wiem.....
30 sty 18:31
Mickej: na chłopski rozum to jest własnie miejsce w ktorym funkcja nie jest określona czyli własnie
−5
30 sty 18:35
Edi: ok
to teraz napisz skad to 4 − 6x+5
30 sty 18:37
Edi: chociaz o tej asymptocie to też nie wiem dlaczego badam −5... a lim 1 tez ...?
30 sty 18:39
Mickej:
| | x−1 | | x+5−5−1 | |
y= |
| = |
| no i oczywiście to jeszcze pomnożone przez 4 no to powinno być |
| | x+5 | | xk5 | |
| | 24 | |
4− |
| sory za pomyłkę w 1 nie bo tam przecież funkcja jest określona  |
| | x+5 | |
30 sty 18:43
Edi: nadal nie mam bladego pojęcia co zrobiłes...
30 sty 18:47
Edi: dałbyy rade ktos zrobic to od poczatku do konca? albo chociaz kawalke tego ale tak krok po
kroku?
30 sty 18:49
Mickej: Proste działania na ułamkach.....
| x+5 | |
| =1  |
| x+5 | |
dalsze pytania kieruj do kogo innego ja spadam uczyć sie na sesje:(
30 sty 18:49
Edi: czekam na pomocnika nowego.... moze by sie ktos podjal tego zadania?
30 sty 19:00
Edi: nadal nie wiem skad to przeksztalcenie i po co. Jak ta 4 nadal jest
30 sty 19:03
Mickej: Edi maturzysta czy student

?
30 sty 19:03
Edi: student. egzamin we wt...
30 sty 19:05
Mickej: To ja to widzę tak pół roku nie robiłeś nic we wtorek egzamin a ty sie mnie pytasz skąd i na co
przekształcenie
| x−1 | | −6 | |
| =1+ |
| przecież to są operacje na poziomie podstawówki |
| x+5 | | x+5 | |
| 2+4 | |
| =1+{4}{2} taki sam sposób więc bierz długopis 1000 kartek i jedziesz zadania |
| 2 | |
wszystkie po kolei.
A to przeksztalcenie to po to żeby wyznaczyć asymptotę poziomą ewentualnie ukośną i nie licz
na to że na egzamin ktoś za ciebie napisze
30 sty 19:09
Edi: swietnie
30 sty 19:16